Diverse scooters

Helmplicht voor scooters in Amsterdam

Diverse scooters

Je weet het misschien al, anders is het goed om te weten als je binnenkort een scooter wilt kopen; de helmplicht geldt voor alle scooters in Amsterdam. Dus ook voor snorscooters tot 25 km/u. Dit en andere zaken die je moet weten over snor- en bromscooters in deze stad lees je hier.

Snorscooter op de rijbaan

Sinds 8 april 2019 mogen scooters binnen de Amsterdamse ring niet meer op het fietspad rijden, maar moeten ze de rijbaan op. Dit volgt uit plannen van een flink aantal gemeenten waarbij Amsterdam voorop loopt. De snelle snor- en bromfietsen veroorzaakte nogal wat overlast op het fietspad en zijn daarom verplaatst naar de rijbaan. Voor bromscooters is dat niet bijzonder, voor snorscooters wel. Want die mochten voorheen gewoon op het fietspad rijden met een snelheid van maximaal 25 km/u. Nu rijden ze tussen auto’s die veel sneller mogen rijden, en dat kan gevaarlijke taferelen opleveren. Daar is rekening mee gehouden, en wel door een helmplicht in te stellen voor alle scooters in Amsterdam.

Scooter rijden

Helmplicht in Amsterdam

Wanneer je met een scooter op de rijbaan rijdt, dan moet je een helm dragen. Dit geldt voor zowel bromscooters die maximaal 45 km/u mogen rijden als voor snorscooters die begrensd zijn op 25 km/u. Dat vinden niet alle Amsterdammers even prettig. Zo wordt er veel geklaagd over “helm haar”. Een kapsel is met een kam en wat gel nog wel te fiksen, als je door een auto met 50 km/u geschept wordt zijn de gevolgen een stuk groter. Het idee voor snorfietsen op de rijbaan bestond al langer, maar omdat de regering het onverantwoord vond om zonder helm tussen auto’s te rijden moest ook de helmplicht binnen de ring ingevoerd worden. Welke scooter moet je nu kopen?

Toch maar een bromscooter?

Als je toch een helm moet dragen, dan zul je misschien eerder een bromscooter aanschaffen. Je kunt dan sneller rijden. Wanneer je buiten de ring woont gelden de normale Nederlandse regels, dan mag je nog steeds op het fietspad rijden zonder helm met een snorscooter. Waar je rijdt bepaald dus voor een groot deel de juiste keuze. Je kunt een nieuwe snorscooter bij aanschaf ook laten opvoeren, al mag je officieel niet sneller op een snorfiets rijden dan 25 km/u. Daarbij moet gezegd worden dat er een foutcorrectie van 5 km/u is bij een meting, en nog een keer 5 km/op een rollenbank. Dat betekent dus 9 km/u speling voordat je een boete kunt verwachten. En laten er nou opvoersets te koop zijn die precies tot 9 km/u sneller gaan. Zowel voor snorscooters als voor bromscooters. Het mag dus officieel niet, het maakt je wel iets sneller in het drukke stadsverkeer.

Eelektrische scooter

Een elektrische scooter kopen?

Als je toch op zoek bent naar scooters in Amsterdam, dan kun je direct een elektrisch model overwegen. Zeker in drukke stadscentra wordt er veel geklaagd over overlast van (voornamelijk 2-takt) brommers door de herrie en uitlaatgassen. Met een e-scooter ben je van beide problemen verlost. Daarnaast is opladen ook goedkoper als tanken, duurzaam hoeft dus zeker niet duur te zijn! Op dit moment zijn er nog geen speciale ‘stille’ zones die voorbehouden zijn aan fietsen en elektrische vervoermiddelen, maar dit kan zeker in de nabije toekomst gaan gebeuren. Net zoals je milieuzones hebt voor auto’s zullen scooters op een gegeven moment ook aangepakt worden. Voor ritten buiten de ring is dat geen probleem, wanneer je vaak in het centrum rijdt is het zeker geen slecht idee om een e-scooter te overwegen.

Scooters in Amsterdam blijven het ideale vervoermiddel omdat je snel en wendbaar bent in het verkeer. Zorg dat je wel op de hoogte bent van de laatste regels!

Related Post