Diverse merken onderdelen

Is het nodig om mijn wiellagers te vervangen?

Diverse merken onderdelen

De wiellagers zijn een onderdeel van de remmen van de auto. Het zijn kleine stalen kogels die zich samen in een metalen ring bevinden. De wiellagers bevinden zich tussen het fuseestuk, de astap en het draaiende wiel. Ze zijn bedekt met vet en zorgen ervoor dat de wielen met zo min mogelijk wrijving kunnen draaien. Hoe weet je nu of het nodig is om je wiellagers te vervangen? Lees hier alles over in dit artikel.

AutoParts

Aantal kilometers

Er zijn twee soorten wiellagers: taps toelopende lagers en afgedichte lagers. Wiellagers die taps toelopend zijn moeten ongeveer elke 40.000 tot 50.000 kilometer worden onderhouden, zodat ze gesmeerd blijven. Afgedichte wiellagers hebben eigenlijk vrijwel geen onderhoud nodig en gaan ongeveer 160.000 kilometer langer mee dan taps toelopende lagers.

Het herken je een kapotte wiellager?

Remslang vervangen

Er zijn verschillende signalen waaraan je een kapotte wiellager kunt opmerken. Vaak worden deze symptomen echter langzaam erger, waardoor je het vaak niet direct door hebt.

Je kunt een versleten wiellager herkennen aan een hoorbaar grommend geluid bij een snelheid van meer dan 25 kilometer per uur. Meestal wordt dit geluid erger als je een bocht maakt. Als je een slijpend geluid hoort dat afkomstig is van de wielen, kan dit ook wijzen op versleten of kapotte wiellagers. Dit geluid kan echter ook afkomstig zijn van versleten remmen. Indien dit slijpende geluid wel wijs op kapotte wiellager, zijn de lagers al zo ver versleten dat het wiel eraf zou kunnen vallen.

Verder kan het trillen van het stuurwiel wijzen op het ontstaan van slijtage in de wiellagers. Soms kun je deze trilling ook voelen in de vloerpanelen. Daarnaast kunnen abnormale slijtage aan de banden en overmatige speling in de band en het wiel op een kapotte wiellager wijzen.

Related Post